Hvorfor vælge det grønne liv?

Hvorfor vælge det grønne liv?

I dag vil jeg fortælle lidt om min baggrund og hvorfor jeg har livsstil, som jeg har.

Min mand og jeg lever overvejende vegansk, og det er der flere grunde til. En stor del af grunden for mig er dyrevelfærd – produktionsdyrene bliver ikke særlig godt behandlet og de lever et kort liv i kummerlige forhold. Jeg har selv en uddannelse som dyrepasserassistent, så jeg ved fra personlig erfaring, hvordan dyrene behandles. Der er ingen, der fortjener sådan et liv.

Vi kan heller ikke længere lukke øjnene for, hvordan kødproduktion påvirker klimaet og miljøet. Jeg blev færdiguddannet som Cand. Scient i klimaforandringer i 2015, og denne uddannelse åbnede virkelig mine øjne for, hvordan virkeligheden egentlig står til. Den seneste rapport fra FN’s landbrugsorganisation FAO viser, at i 2011 stod produktionen af kød og mælk for 18 procent af verdens udslip af drivhusgasser. Og dette tal vil kun stige. Derudover er miljøomkostningerne meget store: 2/3 af verdens landbrugsareal bruges til animalsk produktion, jorden udpines, det ødelægger ferskvands- og landressourcer og forurening øges. Produktionen af kød kræver mange ressourcer både i form af foder, plads, vand og ressourcer. Det at leve grønnere kan derfor ses som en modvægt til overforbruget, der ellers kendetegner store dele af samfundet. Jeg prøver selv at gå i mod denne kultur af overforbrug. Som enkeltperson kan man påvirke mere end man tror – dine indkøbsvaner har en stor indflydelse på resten af samfundet.

Det er også sundhedsaspektet – kød i rette mængder (omkring 100 g om dagen) er ikke usundt, men de fleste danskere spiser omkring dobbelt op af det anbefalede. Dette betyder, at man spiser mindre af det, man burde spise såsom grove grøntsager, fuldkornsprodukter og frugt.

En vegetabilsk kost kan desuden være billigere end kødbaseret kost. Det behøver dog ikke at være billigere, men det kan det være, hvis man selv laver tingene fra grunden og ikke køber erstatningsprodukter. Det er hvad, jeg gør. Det tager selvfølgelig noget længere tid, men til gengæld ved man, hvad der er madvarerne. Jeg laver for eksempel min egen plantemælk, da det både er meget billigere og uden tilsætningsstoffer (der kommer snart en opskrift på dette). Mange undersøgelser viser, at vegetarer og veganere typisk oplever færre livsstilssygdomme og lever længere i forhold til den gennemsnitlige vestlige kost. Dette hænger nok sammen med at disse mennesker ofte er mere miljøbevidste og har taget et aktivt vælg om at spise sundere.

Jeg tror også, at vi bliver nødt til at ændre ideen om, hvad det gode liv består af. Mange mener, at det består af at spise store mængder kød og have et stort forbrug. Men bliver vi ulykkelige af at spise lidt mindre kød? Går vi glip af det gode liv ved at spise lidt grønnere? Bliver vi nødt til at leve i overflod af ressourcer for at have et godt liv? Jeg siger ikke, at man skal droppe kødet helt – bare tænke lidt mere over ens eget forbrug, når man står nede ved køledisken….



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Pinterest