Pitabrød

Pitabrød

Jeg må indrømme, at jeg elsker at bage! Den proces med at blande mel, krydderier og vand, ælte massen, hæve dejen og derefter vente på, at brødet bager i ovnen…. Der er noget magisk over det – man ved aldrig, hvordan det ender. Om dejen er hævet nok, faldet helt sammen eller bare helt perfekt. Bagning er en videnskab, og det kræver øvelse. Men jeg elsker at øve mig på at bage, for jeg elsker simpelthen bagværk. Om det så er brød, kager, boller eller andet bagværk.

Jeg så for lidt siden dokumentaren Cooked, og der blev jeg især betaget af hele processen gennem bagning.  Det er svært at opnå en rigtig lækker tekstur inde i brødet, uden at det bliver for massivt. En skive brød skal give efter men samtidig kunne springe tilbage til sin form, når man giver slip. Det er virkelig en kunst. Noget jeg lærte fra den dokumentar hvor vigtigt det er at ælte dejen – det er selvfølgelig også vigtigt at lade dejen hæve, men man skal ælte massen meget længere og mere end man tror. Det er gennem æltningen, at smagsstofferne kommer rundt. Så når du tror, at du har æltet nok, så giv massen lidt mere. Tro mig, det er den ekstra tid værd – brødet smager af så meget mere! Det føles også nærmest meditativt at stå med hænderne i en dej, så det er sundt for både krop og sjæl.

En af grundene til at jeg elsker at bage er hele processen med at lave sin egen mad, starte fra grunden og ikke købe sig fra alting. Det er også grunden til, at jeg er blevet så besat af at lave mad – jeg elsker at eksperimentere og bruge tid i køkkenet.

Nå, men egentlig ville jeg dele en opskrift på pitabrød, men det er altså svært ikke at blive begejstret over brød, så her kommer den:

Ingredienser (giver omkring 6 pitabrød):

  • 25 g gær / 50 g tørgær
  • 3 dl vand
  • ½ tsk sukker
  • ½ tsk groft salt
  • 150 g grahamsmel
  • 275 g hvedemel

Opløs gæren i det lunke vand, og hæld resten af ingredienserne i. Brug gerne køkkenmaskine, det letter virkelig arbejdet. Dejen skal æltes godt igennem, så massen bliver godt blandet. Stil dejen til side et lunt sted, og lad den hæve i 1 times tid under et klæde. Efter hævningen, skal dejen slås ned igen. Ælt den igennem omkring 1o minutter, så smagsstofferne kommer godt rundt. Del massen op i 10 stykker og rul dem runde. Bare et tip: i stedet for at bruge mel til at rulle dem runde med, så fugt hænderne med olie (helst olivenolie) – det gør det meget nemmere at forme brødet på denne måde. Læg kuglerne på et bagepapir smurt med olie, og mas herefter kuglerne flade med håndfladen – dette gør dem perfekt cirkulære.

Lad dem efterhæve 10 minutter. Imens kan du forvarme ovnen til 200 °C. Pitabrødene skal bages i 10 min på den ene side. Vend dem herefter og giv dem 5 minutter ekstra.

Nyd dem varme med lækker salat inden i.

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Pinterest