Rismælk

Rismælk

Da min mand og jeg lever vegansk, drikker vi ikke komælk, og vi anvender i stedet plantemælk. Da jeg foretrækker at lave mine fødevarer fra grunden, så laver jeg også min egen plantemælk. Der er masser af gode grunde til at lave det selv, som jeg har nævnt før, såsom pris og unødvendige tilsætningsstoffer. Da vi startede ud med at spise vegansk, så købte vi alle vores fødevarer, inkl. plantemælk. Min yndlingsmælk var altid soyamælk med vanille, da den havde en god smag, men blev bare træt af, at den er så dyr. Prisen på  de andre slags plantemælk er heller ikke ligefrem lav – man kan nemt komme til at betale mindst 20 kr per liter. Så derfor besluttede jeg at lave min egen, da det da måtte være billigere at lave sin egen. Én af de vigtigste grunde til at lave sin egen plantemælk er, at man kan tilføre sine egne ingredienser og derved selv kan bestemme, hvad mælken skal smage af. Det er virkelig let at lave plantemælk, men man skal dog lige sætte processen i gang i god tid, da forberedelserne tager noget tid.

Jeg plejer at lave soyamælk og havremælk, og disse opskrifter vil jeg også dele på bloggen senere. Denne gang fik jeg dog lyst til noget nyt, rismælk. Der er mange fordele ved rismælk – den er ideel til personer, der lider af gluten intolerance eller cøliaki, da den ikke indeholder gluten, den er fedtfattig og indeholder lidt salt, rig på B-vitaminer og triptofan (essentiel aminosyre), den modvirker forhøjet kolesterol og forebygger  cardiovaskulære sygdomme grundet sine kostfibre.

Ingredienser (1 liter):

  • 50 g fuldkornsris
  • 1 liter vand

Skyl risene grundigt, og læg dem i blød mellem 6 – 12 timer. Smid iblødsætningsvandet ud. Kog risene i omkring 30 minutter, kassér kogevandet og lad dem køle af. Hvis du vil, kan du nu tilføre dine egne smagsgivere, såsom vanille, sirup eller noget helt tredje. Tilsæt herefter 1 liter vand til risene, og blend det hele sammen – jeg finder det lettest at bruge en stavblender. Find en beholder til rismælken, og hæld mælken igennem en tragt, hvori du placerer en tætmasket si eller et kaffe / te filter. Da jeg går ind for zero-waste, anvender jeg et genbrugeligt tefilter. Du har nu en lækker, dyrevenlig mælk, som du kan bruge både til kaffe, madlavning eller chai te (opskrift følger senere).

GemGem



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Pinterest