Surdejsboller

Surdejsboller

Nu er det vist på tide, at jeg får delt en opskrift til at bage med surdej. Jeg har ikke været så aktiv på det sidste, da min graviditet gør, at jeg ikke kan klare at være i køkkenet særligt længe af gangen. Jeg er nu 26 uger henne i graviditeten – så der er egentlig ikke længe til, at vi møder vores lille søn, mellem 2 – 3 måneder! Grundet mit lave blodtryk og min lave blodprocent gør, at jeg ofte bliver svimmel, så jeg bliver nødt til at overveje grundigt, hvad jeg vil lave i køkkenet. Jeg bliver meget hurtigt forpustet og har ikke så mange kræfter som før. Maven er begyndt at fylde godt, hvilket også gør det lidt af en udfordring at sove, da der er ikke så mange måder tilbage – på siden eller på ryggen. Jeg nyder også at kunne mærke vores søn sparke og vokse sig større. Det er også bare mærkeligt at tænke på, at der ligger et mini menneske inde i maven og bare svømmer rundt.. Og samtidig helt fantastisk!

Ingredienser:

  • 200 g rugmel
  • 500 g hvedemel
  • 1 1/2 dl surdej
  • 1 tsk salt
  • 5 dl koldt vand
  • 1 tsk honning

Rør gær, vand og surdej sammen. Tilsæt herefter salt, rugmel og hvedemel og rør dejen sammen – helst på en røremaskine. Start ud med lav hastighed og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen er æltet godt, kommes den i en lukket beholder med en smule olie i bunden. Sæt den til at hæve et lunt sted i 4 timer, og herefter på køl natten over eller mellem 10-20 timer.

Dejen tages ud af køleskabet og står herefter i stuetemperatur i ca. 1 time eller mere, hvis man har tålmodighed, hvorefter dejen vendes ud på et meldrysset bord. Dejen formes nu til boller – eller til brød, hvis du foretrækker det. Jeg gik 10 boller ud af denne dej.

Det er vigtigt, at ovnen er meget varm – det vil sige 250 grader på varmluft, før bollerne sættes ind. Bollerne bages i omkring 30 minutter og må gerne have en mørk og sprød overflade.

Nyd dem lune med lidt margarine.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Pinterest